Uitstap Heimbach 19-21 mei 2018


Zaterdag 19 mei 2018: Zonhoven – Heimbach

Het is 7h30... Wat frisjes maar de eerste zonnestralen piepten reeds door de wolken. We hebben afspraak in het Martenshuys waar we getrakteerd werden op een ontbijt. Na nog wat foto's te hebben genomen zetten de 18 fietsers zich in beweging richting Heimbach, 130 km verder in het Eifel gebergte. Ook waren er enkele vrijbuiters fietsers die ons begeleidden tot Kanne/Visé !! Onze 4 begeleiders vertrekken een uurtje later met de camionette!
Net voor Kanne kwam het pechduiveltje als eens loeren, spaak gebroken in Gerda's achterwiel. Ook Lieve ontmoette hem, een lekke band als resultaat Niet getreurd Michel wisselde met Gerda van achterwiel en reed met het kromme wiel naar huis !! Hij was één van de vrijbuiters !!!
Koffie stop in Kanne, de koffie smaakte ! Hier hadden we ook de eerste ontmoeting met onze begeleiders. Iedereen kon zijn kledij nog wat aan de warmte aanpassen en daarna samen terug op pad.
Daarna begon zo langzamerhand het zwaardere fietswerk. In Dalhem, eigenlijk het eerste deftige klimmetje schakelt Gaston C verkeerd en stil stond hij !!!! Weer de fiets op en even later vervoegde hij terug de kopgroep, die ervoor zorgde dat er een tempo gehanteerd werd dat voor iedereen haalbaar was. Na ± 75 km, omstreeks 12h45, bereikten we Welkenraedt , restaurant - Temps Libre was onze uitvalsbasis voor een 2de stop en maaltijd !! We werden snel van het bestelde voedsel voorzien en iedereen smulde het buikje rond, voornamelijk zij die spaghetti bestelden . Over wie het hier gaat laten we in het midden !
Terug de fiets op, richting Duitse grens, die we algauw, na wat up en downs, passeerden Het vlakke landschap was nu definitief voorbij en het werd flink doortrappen, ook de afdalingen passeerden de reveu maar deze waren altijd zeer snel voorbij !!! We moesten naar een hoogte van ± 650 m , thuis leven we op zeeniveau 40 m, dus ... Eerst de VENN bahn, een fraai fietspad gemaakt op een oude spoorbedding, bracht ons na 15 km licht bergop naar een andere hoogte ! We passeerden de heuvelruggen, één na één, om uiteindelijk de laatste afdaling naar Heimbach ( Rursee ) aan te gaan. Hier ontplooiden toch wel enkele fietsers / fietssters hun dalers kwaliteiten !!! Uiteindelijk om 16h00 bereikten we gelukkig en voldaan de plaats van bestemming: Der Seehof, Schwammenauel, 52396 Heimbach. De begeleiders hadden voor plaats op het mooie terras met geweldige uitzichten gezorgd, daarna vloeide het Weis bier rijkelijk. Dat hadden we verdiend !!
Het avondeten werd geserveerd om 19h00, zo te zien was het lekker, alle bordjes leeg !! Langzamerhand liep de avond op zijn einde en zocht iedereen vermoeid toch zijn kamertje op !

Zondag 20 mei 2018: rondrit Heimbach

Een stralende dag meldde zich aan, op programma een ritje van ± 75 km !! 8h30, iedereen passeerde het van eten goed voorziene ontbijtbuffet, niets te kort !! De nacht heeft de magen geleegd en er werd naar hartenlust gesmuld !!! 10h00, de fiets op en de stramme benen werden weer aan het werk gezet, niet altijd even pijnloos. Effen doorbijten en ja hoor het lukt. De pijn verminderde en iedereen raakte terug in top vorm !!!
Er werd gestart met de afdaling over een fietspad, enkele heuveltjes werden overwonnen en na 30 km werd er een rustpauze voorzien ! De frisdrank zorgde ervoor dat iedereen zich als herboren voelde en goedgemutst werd de tocht voortgezet !
Een lange licht oplopende weg (15 km) bracht ons naar het plaatsje " NIDEGGEN ", plots werd er weer het bos ingedoken en via fiets/wandelwegen die soms erg grillig van stijgingspercentage wisselden bereikten we een rivier en passeerden we door kleine dorpjes. Schilderachtige streek, maar mooi om te ontdekken ! Pech, ook hier een lekke band deze keer voor Roland !! Enfin, weerom rechtsaf en het bos in, het werd stoempen om dan even later op 500 meter van het hotel weer de bewoonde wereld te bereiken. Wat er dan gebeurd begijp ik nog steeds niet, ipv het terras van het hotel op te zoeken, wordt er beslist om naar Heimbach te fietsen, 6 km terug en ook nog deels bergop !!! Het eerste beste café wat zich aanbood overleefde de aanval op het terras niet ! Wat er nog te krijgen was, werd soldaat gemaakt …. Na een uurtje was iedereen een beetje voldaan werd er terug naar het hotel gefietst, natuurlijk ook hier bergop !!!
Gerda, besloot 's morgens om er alleen uit te trekken. Ze vertrouwde de zwaartegraad van de vooropgestelde rit niet. Gerda zou eventjes rond het meer fietsen, maar kwam terecht op hellingen van 10%, sommige met wat dikke keien. Ze raakte de bordjes kwijt van de fietsroute, en heeft wat rondgereden tot ze uiteindelijk opnieuw een bordje richting Heimbach zag staan Ze fietste in totaal 30 km, maar het leken er 50.
Na een lekker diner om 19h00, kwamen de eerste onweerswolken aanzetten en even later viel het water met bakken uit de lucht! Niet getreurd de avond werd ingezet en de onweersbui was snel vergeten

Maandag 21 mei 2018: Heimbach – Zonhoven

Windstil, mooie heldere hemel... En terug naar huis !! 8h00 was het vroegst dat we ons ontbijt konden nuttigen, zo gezegd zo gedaan. 8h30 vertrek voorzien.. maar geen rekening gehouden met pechduiveltje : De deur van de hotelkamer waar Lieve en Christine sliepen was op slot geraakt en niet meer van buitenaf te openen... Iets met de magneten fout. De slotenmaker werd erbij gehaald…. het zou nog even (60 à 90 min) duren.
Ondertussen 9h30, de deur nog steeds op slot. Er wordt dan maar beslist om zonder Lieve en Christine te vertrekken. Hun fietsen op de trekhaak en de aangeklede fietsers vertrekken. Nu iedereen wist dat de eerste 7 km richting hemel liepen, van 200m naar 480 m, flink duwen op die pedalen !!!!! Plots de berichtgeving dat de kamer open was en dat de 2 dames boven op de helling het fietsend gezelschap terug zouden vervoegen. Toch een beetje vreemd niet !!
Dezelfde heuvelruggen als deze van de eerste dag passeerden we nu in de andere richting, ook, de VENN bahn werd opgereden maar nu in afdalende richting !! Pech, ook Guido reed lek !! Nu dit kon niet blijven duren en er dienden er nog een paar heuveltjes beklommen. Weer Gaston die problemen heeft, verkeerd schakelen, stil staan, voeten niet uit de pedalen en de grond op !! Gelukkig hebben ze dat niet gefilmd je weet maar nooit !!!
Belgenland meldt zich, mooie uitzichten wisselen af, als je een dal inrijdt moet je er natuurlijk terug uit. Kelmis (La Calamine), caféetje gezocht, gevonden en de bidons werden gevuld !!! Na 72 km, 's Gravensvoeren, bij Blackthijs was onze lunchafspraak voorzien. Hier arriveerden we on 13h30 ... Op het gezellige terras nuttigden we ons middageten !
Nu we het zwaarste fietswerk achter rug hadden, bleven er nog 55 km over naar huis. Deze werden in sneltrein vaart afgelegd en om 17h00 bereikten we Zonhoven, nog steeds onder een stralende zon !!
In een overvol Martenhuys werden we na een moeilijk begin voorzien van water en bieren. Prachtig gewoon, voldaan om het slagen van deze fietstocht, de collegialiteit en het goede humeur dat toch wel iedereen had meegebracht ! En natuurlijk ook het zonnetje, zij was aanwezig en zorgde voor het zeer fijne fietsweer ! Last but not least, dank aan de kopgroep die ervoor zorgde dat iedere fietser meekon, dank aan Jos en René voor het prachtige parcours. en dank aan Gerda voor het vele organisatie - en voorbereidingswerk !! Op naar de volgende !!!!

Alle foto's van Heimbach vind je hier terug !